Het logo van de Messiaanse Sjoel bestaat uit een Menorah met daarin in het Hebreeuws het woord Jesjoea, en de tekst 'Het heil is uit de Joden'.

Messiaanse Sjoel

voor Joden en niet-Joden

Rosj Hasjana - Joods Nieuwjaar

Rosj Hasjana (רֹאשׁ הַשָּׁנָה), de Joodse nieuwjaarsdag, valt op de eerste dag van de zevende maand, tisjri, (Lev. 23:24) Volgens de traditie is de wereld geschapen op Rosj Hasjana, en zal die ook worden geoordeeld op Rosj Hasjana.

Na de dienst in de synagoge wenst men elkaar toe: “Moge u voor een ‘goed nieuwjaar’ opgeschreven zijn”. Bij de maaltijd wordt een stukje zoete appel in honing gedoopt en gegeten, waarbij de wens uitgesproken wordt dat het een ‘Zoet’ en ‘Goed Jaar’ zal worden.

Rosj Hasjana luidt het begin in van de “tien geduchte dagen” van inkeer en verootmoediging. In de maand ervoor, Elloel, begon de voorbereiding hierop met gebeden om vergeving (slichot) en het blazen op de shofar. Velen zijn gewoon om op Rosj Hasjana naar zee of een rivier te gaan om daar symbolisch, Micha 7:18-20 citerend, de zonden van zich af te schudden, de zakken en kleren uit te kloppen, om zo ‘de zonden te werpen in de diepten der zee’.(tasjliech)

Rosj Hasjana is zelf ook weer in zekere zin een voorbereiding op de Grote Verzoendag. Het is de eerste van ‘de tien geduchte dagen’, ook wel ‘de tien dagen van omkeer/bekering’ genoemd. Op Rosj Hasjana zelf neemt het sjofar-blazen een centrale plaats in, vandaar de naam Jom Terroea voor deze dag.. Op Jom Kippoer klinkt de shofar nog eens, maar dan als afsluiting van de bijzondere dagen achter ons.

In zekere zin Rosj Hasjana is zelf ook weer een voorbereiding op de Grote Verzoendag. Het is de eerste van ‘de tien geduchte dagen’, ook wel ‘de tien dagen van omkeer/bekering’ genoemd. Op Rosj Hasjana neemt het sjofar-blazen een centrale plaats in, vandaar de naam Jom Terua voor deze dag. Op Jom Kippoer klinkt de sjofar nog eens, maar dan als afsluiting van de bijzondere dagen achter ons.

Locatie

Gebouw De Fontein,
Twijnerstraat 6
7621 TK Borne.

Klik op het icoontje om direct uw navigatie te starten in Google Maps:
Open Google Maps

Wat gebeurt er in Sjoel?

Klik op de brochure om deze te bekijken en eventueel uit te printen.

Copyright © 2023 Messiaanse Sjoel voor Joden en niet-Joden